Zmizelé Sudety: kapitola Orlické hory

Kniha Zmizelé Sudety vydaná sdružením Antikomplex (5. vydání, 2007) mapuje různé oblasti Čech a Moravy, kde došlo po roce 1945 k vystěhování německé menšiny. Především pohraniční oblasti prošly hlubokými změnami v důsledku vysídlení původních a přesuny ostatních obyvatel. Kniha kromě popisu poválečného osudu kulturní krajiny a obcí, z nichž řada zcela zanikla, přináší i unikátní srovnání historických a současných fotografií míst, které určovaly a určují typický ráz dané oblasti. Kapitola "Orlické hory - das Adlergebirge" je zpřístupněna elektronicky ve formátu PDF.

Autory statě a fotografií týkajících se Orlických hor jsou Radka Holendová, Jan Jireš a Pavel Bednář. Celý text je dvojjazyčný, v češtině a němčině. Popsány jsou lokality jako Bartošovice v Orlických horách, Červená Voda, České Petrovice, Čihák, Deštné, Hora Matky Boží, Horní Lipka, Jedlová, Kunštát, Lichkov, Luisino údolí, Šerlich, Neratov, Olešnice v Orlických horách, Ostrov, Říčky, Těchonín, Velká Zdobnice, Vrchní Orlice, Zemská Brána či Králický Sněžník.

 

Antikomplex: Zmizelé Sudety - Orlické hory - 7,5MB (5717)

Zdroj:antikomplex.cz

Občanské sdružení Antikomplex se zabývá především poválečnými proměnami krajiny českého pohraničí, historickými souvislosti a osudy původních německých obyvatel.


1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Počet hlasů: 10, průměr: 4.1 z 5)


7 komentářů k “Zmizelé Sudety: kapitola Orlické hory

Vložit komentář

6,207 zobrazení